Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Vina Bujanda Reserva 2017 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2017.
podstawowa
Vina Bujanda Reserva to wino z regionu Rioja, które powstało ze szczepu Tempranillo. Bardzo eleganckie i złożone wino o zachwycającym kolorze filetu z niebieskimi refleksami. Dojrzewanie w beczce przyczyniło się do rozwinięcia nut tabaki i drewna. wyczuwalne także nuty czarnej porzeczki i śliwki. Niezwykle wyraziste hiszpańskie wino o długim, mocnym finiszu. Wino otrzymało 90 punktów od Wine Enthusiast.
Przyjemne, idealne na wieczór
Winko rzeczywiście w kolorze filetu z niebieskimi refleksami pięknie prezentuje się w kieliszku i piękny zapach z niego się unosi. Dość ciężkie z posmakiem śliwki nieźle pasuje do deski serów i romantycznej kolacji.
Winko rzeczywiście w kolorze filetu z niebieskimi refleksami pięknie prezentuje się w kieliszku i piękny zapach z niego się unosi. Dość ciężkie z posmakiem śliwki nieźle pasuje do deski serów i romantycznej kolacji.
Wino poprawne , ale nie zachwyca, piękny kolor, przyjemny aromat. Polecam do deski serów, lub słodkich deserów.
Wino poprawne , ale nie zachwyca, piękny kolor, przyjemny aromat. Polecam do deski serów, lub słodkich deserów.
Mocna beczka, barwa i aromat wzorowe, ale ciężki finisz. Rozczarowujące względem swojej ceny, najlepiej go chować za mięsami. Tytoń, wędzona śliwka, dużo dymnych aromatów.
Mocna beczka, barwa i aromat wzorowe, ale ciężki finisz. Rozczarowujące względem swojej ceny, najlepiej go chować za mięsami. Tytoń, wędzona śliwka, dużo dymnych aromatów.
Wino o czerwonej barwie z ceglastymi odcieniami. W nosie wyczujemy akcent beczkowo-tytoniowy oraz owoc w postaci porzeczki, śliwki oraz jeżyny. Na podniebieniu mamy stonowaną kwasowość, miękkie taniny i długi finisz. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z czerwonymi mięsami, przystawkami w postaci deski serów długo dojrzewających lub wędlin.
Wino o czerwonej barwie z ceglastymi odcieniami. W nosie wyczujemy akcent beczkowo-tytoniowy oraz owoc w postaci porzeczki, śliwki oraz jeżyny. Na podniebieniu mamy stonowaną kwasowość, miękkie taniny i długi finisz. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z czerwonymi mięsami, przystawkami w postaci deski serów długo dojrzewających lub wędlin.
Cóż spodziewałam się więcej po Rioja Reserva. Znacznie ciekawsze butelki z kategorii Ciranza piłam z Winezji. Rozczarowanie.
Cóż spodziewałam się więcej po Rioja Reserva. Znacznie ciekawsze butelki z kategorii Ciranza piłam z Winezji. Rozczarowanie.
Wino o wysokiej kwasowości bez wyrazu i konkretnego smaku. Cena zbyt wygórowana za ten trunek.
Wino o wysokiej kwasowości bez wyrazu i konkretnego smaku. Cena zbyt wygórowana za ten trunek.
Wino jest poprawne, ale jak za tę cenę i z 90 punktami to spodziewałam się czegoś więcej. Kwasowość tak przeważające, że pozostałe smaki się nie przebijają. Trochę lepiej pod koniec kieliszka, przy ciągłej dekantacji, ale nadal czegoś brak. Mocno rozgrzewa i zachęca aromatem. Plus za to, że nie jest w ogóle owocowe.
Wino jest poprawne, ale jak za tę cenę i z 90 punktami to spodziewałam się czegoś więcej. Kwasowość tak przeważające, że pozostałe smaki się nie przebijają. Trochę lepiej pod koniec kieliszka, przy ciągłej dekantacji, ale nadal czegoś brak. Mocno rozgrzewa i zachęca aromatem. Plus za to, że nie jest w ogóle owocowe.
Ciemno szkarłatna barwa z ceglaną obwolutą (wiek); klarowne, żywe i lśniące. W nosie czarny bez i fiołek, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki, tytoń, liść laurowy i odrobina śliwki. W ustach: wysoka kwasowość (!), jeżyna, czarna/czerwona porzeczka, liść laurowy, tytoń, beczka i skóra. Ciekawe wino o pięknej barwie, z intensywną kwasowością, drobnoziarnistych garbnikach i z długim tytoniowym finiszem. Dla mnie zdecydowanie za mało owocu, żeby uznać je za dobrze zrównoważone. 2013 nie był łatwym rokiem i to objawia się w butelce. 85/100.
Ciemno szkarłatna barwa z ceglaną obwolutą (wiek); klarowne, żywe i lśniące. W nosie czarny bez i fiołek, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki, tytoń, liść laurowy i odrobina śliwki. W ustach: wysoka kwasowość (!), jeżyna, czarna/czerwona porzeczka, liść laurowy, tytoń, beczka i skóra. Ciekawe wino o pięknej barwie, z intensywną kwasowością, drobnoziarnistych garbnikach i z długim tytoniowym finiszem. Dla mnie zdecydowanie za mało owocu, żeby uznać je za dobrze zrównoważone. 2013 nie był łatwym rokiem i to objawia się w butelce. 85/100.
Faktycznie wino dla wymagających i nie dla nowicjuszy Rioji. Aromaty znacznie słabsze niż w crianzie. W smaku czyste, dębowe, lekki dżem z ziołową końcówką. Zbilansowane ale na pewno nie ulubione.
Faktycznie wino dla wymagających i nie dla nowicjuszy Rioji. Aromaty znacznie słabsze niż w crianzie. W smaku czyste, dębowe, lekki dżem z ziołową końcówką. Zbilansowane ale na pewno nie ulubione.
Dla mnie to wino to spotkanie starej Riojy z nową Rioją. Sporo w tej butelce cech starej ale też mnóstwo owoców i rześkości spotykanych w nowoczesnych butelkach z tego regionu. Myślę że stąd takie rozbieżności w opiniach. Mnie osobiście bardzo pasuje to wino właśnie z tego powodu że łączy cechy jednych i drugich, co nie jest łatwe ale tuatj udało się znakomicie. Może faktycznie 90 pkt to troszkę przeszacowana nota ale jak popatrzymy na cenę to myślę że po części ona rekompensuje nasze oczekiwania. Wino świetnie nadaje się to poznawania klimatów flagowego regionu Hiszpanii.
Dla mnie to wino to spotkanie starej Riojy z nową Rioją. Sporo w tej butelce cech starej ale też mnóstwo owoców i rześkości spotykanych w nowoczesnych butelkach z tego regionu. Myślę że stąd takie rozbieżności w opiniach. Mnie osobiście bardzo pasuje to wino właśnie z tego powodu że łączy cechy jednych i drugich, co nie jest łatwe ale tuatj udało się znakomicie. Może faktycznie 90 pkt to troszkę przeszacowana nota ale jak popatrzymy na cenę to myślę że po części ona rekompensuje nasze oczekiwania. Wino świetnie nadaje się to poznawania klimatów flagowego regionu Hiszpanii.
Idealne wino dla osób uczących się rozpoznawać konkretne smaki. Jeśli ciekawi cię, jak smakuje beczka, to śmiało sięgaj po to Reserva. Z góry uprzedzam, wino nie dla osób gustujących w delikatnych Merlot. Tu od razu doznajemy ataku na nasze kubki smakowe, niekiedy wręcz wykrzywiającego usta. Z drugiej strony, jeśli nigdy wcześniej nie piłeś hiszpańskiego Rioja, to odradzam. Nie warto zrazić się do tego typu win, zaczynając od najskrajniejszego.
Idealne wino dla osób uczących się rozpoznawać konkretne smaki. Jeśli ciekawi cię, jak smakuje beczka, to śmiało sięgaj po to Reserva. Z góry uprzedzam, wino nie dla osób gustujących w delikatnych Merlot. Tu od razu doznajemy ataku na nasze kubki smakowe, niekiedy wręcz wykrzywiającego usta. Z drugiej strony, jeśli nigdy wcześniej nie piłeś hiszpańskiego Rioja, to odradzam. Nie warto zrazić się do tego typu win, zaczynając od najskrajniejszego.
Ja też się zawiodłem :( Cubic ma rację, to wino nie ma żadnych argumentów na tak! Nie wiem skąd te 90 punktów!? Kwaśne, bez wyrazu, konkretnego smaku i aromatu, bo dla mnie nawet nie pachnie dobrze. Szkoda dużo o nm pisać, bo nie ma o czym. Szkoda pieniędzy na jego zakup i szkoda wątroby na jego picie, tyle w temacie 7/10 Nie polecam, za 70 PLN można kupić na Winezji wino, które pije się dla przyjemności bez większego problemu!
Ja też się zawiodłem :( Cubic ma rację, to wino nie ma żadnych argumentów na tak! Nie wiem skąd te 90 punktów!? Kwaśne, bez wyrazu, konkretnego smaku i aromatu, bo dla mnie nawet nie pachnie dobrze. Szkoda dużo o nm pisać, bo nie ma o czym. Szkoda pieniędzy na jego zakup i szkoda wątroby na jego picie, tyle w temacie 7/10 Nie polecam, za 70 PLN można kupić na Winezji wino, które pije się dla przyjemności bez większego problemu!
Oj, duży zawód. Miałem spore nadzieje. Hiszpania? Reserva? 90 pkt. w skali Pana Tomasza? Brzmi super. Pierwszy kontakt, czyli zapach również sporo obiecuje. Ale później… słabo. Bardzo wysoka kwasowość, która zabija posmaki i trochę wręcz wykrzywia twarz, jest bardzo nieprzyjemna i zbyt dominująca. Ciężko coś więcej napisać.
Oj, duży zawód. Miałem spore nadzieje. Hiszpania? Reserva? 90 pkt. w skali Pana Tomasza? Brzmi super. Pierwszy kontakt, czyli zapach również sporo obiecuje. Ale później… słabo. Bardzo wysoka kwasowość, która zabija posmaki i trochę wręcz wykrzywia twarz, jest bardzo nieprzyjemna i zbyt dominująca. Ciężko coś więcej napisać.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: [email protected]
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.