Gruzja to prekursor światowego winiarstwa, to właśnie tutaj wszystko się zaczęło. Prezentowane wina pochodzą z najważniejszego i największego, malowniczo położonego regionu winiarskiego w Gruzji- mowa o Kachetii, który leży na wchód od Tibilisi. To właśnie tutaj bracia Margvelashvili z firmy Tbilvino korzystając z lokalnych zasobów produkują najlepszej jakości wina z endemicznych odmian winogron. Sekrety smaku i aromatu zestawu skrywają odmiany takie jak Saperavi i Rkatsiteli, ukryte w winach od czerwonego wytrawnego i półsłodkiego po półwytrawne białe. Czerwone Saperavi daje wino o bardzo głębokim kolorze. Sama nazwa tłumaczona jest jako „barwnik” lub „farbować”. Wino Saperavi w aromacie pełne jest winogron i wiśni z delikatną wanilią, dobrze wkomponowaną w całość i długą końcówką. Dobrze pasuje do dań mięsnych: steków, żeberek czy baraniny. Białe Rkatsiteli zasmakujemy w Sachino White. W ustach delikatnie słodkie o owocowym aromacie: jabłka, pigwy, żółtej śliwki, często z pieprzną i ziołową nutą. Wino pasuje do tarty jabłkowej, sałatek owocowych oraz lekkich dań z drobiu. Z połączenia dwóch prezentowanych odmian powstaje Pirosmani. W winie cieszą aromaty czerwonych i jagodowych owoców i lekka i niemęcząca słodycz. Uniwersalnie możemy je podać do miękkich, dojrzewających serów typu Camembert, oraz do półsłodkich deserów. Zapraszamy do kosztowania gruzińskich win. Gaumarjos!
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.